Zó ga je mooi op de foto

5 basistips en de GOUDEN TIP om wél mooi op de foto te gaan

Laatst mocht ik fotograferen bij een Social Media Event. Het bedrijf dat dit evenement organiseerde, gaf hun cursisten die avond iets extra’s. Naast goede praktijktips, konden de cursisten op het einde van de avond een mooie portretfoto laten maken.
Hoe vaak ik toen de zin “Ik sta nooit mooi op foto’s” heb gehoord is niet op twee handen te tellen!

Zo ook tijdens een gesprek voor een folderontwerp waarbij fotografie aan de orde kwam. Ik adviseerde goede portretfoto’s te laten maken. Gezien de branche waar de folder voor bedoelt is, is het heel belangrijk om te zien welk gezicht er achter het bedrijf zit. Wederom hoorde ik de zin “Ik sta nooit mooi op foto’s”. Maar ik vertelde dat ik kan garanderen dat ik dit wel voor elkaar krijg.

  • ontspannen-op-de-foto

Ergens snap ik die eerste reactie wel. Voor een profielfoto denkt men al snel aan het moeten poseren. En op commando lachen? Wie lukt dat? Dan wordt het vaak maar een fake lach die je tevoorschijn tovert. Het wordt geen foto waarbij je écht straalt en jezelf laat zien.

5 basistips om wél mooi op de foto te gaan:

Tip 1: Weet dat je een mooi mens bent

Je straalt dit dan ook uit; in je ogen en in je houding.

Tip 2: Sta goed rechtop: rug recht, schouders naar achteren en borst naar voren.

Laat zien dat je er bent. Door deze houding aan te nemen, voel je je direct krachtiger en zelfverzekerder, wat je wederom uitstraalt op de foto.

Tip 3: Draai met één schouder een beetje naar de camera toe.

Zo ziet het lichaam er slanker en minder groot uit.
(En wie wil dit nu niet ;-))

Tip 4: Steek je kin iets naar voren.

Dit klinkt natuurlijk heel vreemd om te doen. Maar als je je kin naar voren steekt, komt je gezicht een beetje omhoog en voorkom je het flapje onder de kin.

Tip 5: Zorg er ook voor dat je gemakkelijk staat

Je kan goed rechtop staan, je schouder draaien en je kin naar voren doen, maar als je ongemakkelijk staat, zie je dit terug op de foto.

De GOUDEN tip:

Zorg dat je een fotograaf voor je hebt die de interactie met je aangaat. Daardoor ben je niet bezig met ‘op de foto gaan’, maar ben je jezelf. En dit kan dan worden vastgelegd.

Ik ga zelf echt in gesprek met diegene die ik portretteer. Allerlei vragen vuur ik af. Allen met als doel: een échte lach op het gezicht krijgen. Want als je praat over de ambities, de kinderen of de laatste vakantiebestemming (je ziet: het maakt dus écht niet uit waar je over praat), praten mensen enthousiast én nog belangrijker is: de ogen stralen mee. Voor mij als fotograaf dan de kunst om op het juiste moment die blik te vangen met mijn camera.

Niet alleen was het resultaat geweldig, maar ze wist me ook op mijn gemak te stellen door haar prettige persoonlijkheid. Een vakvrouw met gevoel voor mensen.Annemieke Jense, Cygnus Management Support

Ik hoop:

  • Dat ik je heb overtuigd dat het helemaal niet nodig is om een fotoshoot te openen met de zin “Ik sta nooit mooi op foto’s”.
  • Dat je de tips meeneemt, gaat toepassen en dat dit je helpt.
  • Dat je dan beseft dat ook jij mooi op de foto kan staan.

Heb jij een tip die je helpt om goed op de foto te gaan? Laat deze tip dan gerust hieronder achter. Werkt die tip bij jou, dan werkt deze vast bij meer mensen.

Ben je toe aan een fotoshoot en wil je ervaren hoe ik mensen portretteer? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Met creatieve groet,
Daisy Renders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *